Egészséges táplálkozás
Változatosság, mértékletesség, energia-egyensúly, arányosság
Ahhoz, hogy helyesen táplálkozzunk, igazodnunk kell szervezetünk szükségleteihez. Minden ember energiaigénye más és más, attól függően, hány éves, milyen nemű, mennyi fizikai aktivitást végez, milyen környezetben (szmog, stressz stb.) él és nem utolsósorban attól, hogy milyen az egyéni anyagcseréje. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az energiaszükségletünket megfelelő mennyiségű zsírral, fehérjével és szénhidráttal pótoljuk. A helyes arány: 13-15% fehérje, 25% zsír és 55-60% szénhidrát. Mindezek mellett szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és természetesen sok folyadékra.
Ugyanakkor a gyermekek táplálkozására vonatkozó úgynevezett "tányérmodell" szerint, az alábbi arányban tálaljuk az ételt gyermekünk tányérjára:
Érdemes még megemlíteni a "görög oszlop" modellt, mely 2000-ből, az Egyesült Államokból származik. Megadja, hogy a hét egyes napjain milyen két tápanyagtípus bevitelére fektessünk hangsúlyt, milyen ételek képezzék az aznapi táplálkozásunk alapját.
Így a hétfői napra zöldségfélét és halat, keddre szárnyas húst és zöldségfélét, szerdára halat és omlettet, csütörtökre sovány húst zöldséggel, péntekre szárnyas húst salátával, szombatra halat és sovány húst javasol, vasárnapra sovány húst és tésztát. Mindezek mellé korlátozott mennyiségben kiegészítésként fogyaszthatunk olíva olajat, barna kenyeret, sajtot, alacsony zsírtartalmú tejterméket, gyümölcsöt és gyümölcsleveket, mogyorót, hagymát, fokhagymát, gyógynövényeket, fűszereket, rizst, tésztát és sok folyadékot.