Hirdetési felület
Gyerekvilág Kalauz

Gyógynövények


A kisgyerekek sokkal gyorsabban és gyakran máshogy reagálnak a gyógynövényekre mint a felnőttek, éppen ezért a gyakran használt növényekkel is érdemes óvatosabban bánni.
Gyógyteák adagolása és ízesítése
A gyerekek adagja (ha nincs a gyógynövény, vagy készítmény csomagolásán külön is feltüntetve) kétféle módon is kiszámolható:

  • A gyerek életkorát (év) elosztjuk az életkor + 12-vel. Vagyis egy 3 éves gyereknél az adag 3:15 - a felnőtt adag egyötöde.
  • A gyerek súlyát (kg) elosztjuk 70-nel. Ennek alapján egy 14 kg-s gyerek adagja 12:70, vagyis szintén a felnőtt adag egyötöde.


Ha a tea magától nem édes és másképp nem fogadják el, tehető hozzá kevés kandiscukor, pár szem édeskömény vagy ánizsmag.

Édesköménytea a felfúvódás és a gázok miatti hasfájásra jó elsősorban
Ánizstea a székrekedésre és az ilyen eredetű bélgörcsökre adható eredményesen.
Kamillatea álmatlan, izgága, "túlpörgött" kisgyereknek való az esti kamillatea. Jó hatása és népszerűsége ellenére is inkább csak kis adagokban hasznos, részben fitoösztrogén tartalma miatt, részben, mert hányingert, hányást okozhat.
Csipkebogyótea megfázáskor, illetve influenzajárványok idején megelőzésképpen tesz jó szolgálatot a csipkebogyótea.
Bodzavirág-tea köhögésre, rekedtségre, torokfájásra, meghűlésre jó a bodzavirág főzete. A tea izzasztó hatású, csak akkor adjuk, ha a gyerek éppen nem lázas.
A klasszikus lázcsillapító gyógynövények - fehér fűz kéreg, legyezőfű - szalicilt tartalmaznak, ezért a Reye szindróma veszélye miatt egyáltalán nem adhatóak 16 évesnél fiatalabb gyerekeknek.

Borogatás és fürdő
A gyógynövényeket külsőleg elsősorban borogatás és fürdő formájában használjuk. Mindkettőre igaz, hogy több gyógynövényt kell használni hozzájuk, mint a teákhoz, ugyanakkor a gyerekek adagja itt is jóval kisebb a felnőtt adagoknál. Gyógyfürdőhöz éppen úgy, mint a gyógyteákhoz, orvos véleményét kell kérni. Az alapanyag úgy készül, hogy fél, legfeljebb egy evőkanálnyi növényből főzetet készítünk, majd leszűrjük. Ha a növénynek az illóolaja a hatóanyag, pl. kakukkfű, akkor a növényt inkább langyos vízben és hosszabb ideig áztatjuk. Először mindig csak keveset öntsünk a fürdővízhez az esetleges bőrirritáció miatt.

Kamilla kicsit erősebb hideg főzete (2 kiskanál virág 2 dl vízben, 30 percig állni hagyni) borogatásként, vagy fürdővízhez öntve használható gyulladt, kiütéses, viszkető bőrre. Először az adag felével, kis bőrfelületen kell próbálkozni, mert az arra hajlamosaknál allergiás reakciókat is kiválthat.
Kakukkfű fürdő általánosan erősítő és idegerősítő hatású, betegségből lábadozó, vérszegény, gyenge, nyugtalan gyerekeknek való.
Körömvirág bőrnyugtató és gyógyító hatású. Házi készítésű olajhoz 3 evőkanál jojobaolajból és egy evőkanál körömvirágból kell macerátumot készíteni. A virág főzetét fürdővízhez is önthetjük.
Vadárvácska (mezei árvácska) szerény kis virágaiból készült főzet viszkető, nedvedző bőrkiütések gyógyszere. A belőle készült borogatás jó eredménnyel használható az arcon és a fülön lévő ekcémás foltok kezelésére.

Gyógynövények a fogápolásban
A kamilla igen jó gyulladáscsökkentő, így használhatjuk ínygyulladás, szájsebek, afták esetén, de remek sebgyógyító foghúzás után.
A kerti zsálya rendkívül jó fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatása van.
A csipkebogyó rendkívül sok C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mindez nélkülözhetetlen az erős fogíny megtartásához, ápolásához.

Előző cikk