Hamburger-nemzedék
Gyorsétterem pro és kontra
Bármerre járunk az országban (a világról ne is beszéljünk), a 20. század vége óta egyre nagyobb teret hódítanak meg a gyorséttermek, a fast food-jellegű étkezdék. A hamburgerek, hotdogok önmagukban is felkeltik a gyermekek érdeklődését, főleg, ha akadnak olyan étteremláncok, ahol még játékot is mellékelnek egy-egy ételhez.
Sok tanulmányról és ellentanulmányról hallhattunk már e kérdésben. Vannak szülők, akik elutasítják, így tiltják az étkezés eme formáját, ugyanakkor vannak családok, akik rendszeres gyorsétterem látogatók. Mint általában az élet más területein, itt is jobb az arany középutat választani, hiszen a tiltás a gyerekekben erősíti a „tiltott gyümölcs” iránti vágyat, ráadásul szinte mindegyik gyorsétterem láncnál választhatunk egészséges salátákat a főételek mellé.
Nézzünk néhány érvet és ellenérvet:
Hamburger – Előnye, hogy jól felhasználható vasat tartalmaz; hátránya, hogy kevés benne a rostanyag, a kalcium és a magnézium, és a nyers zöldségek nélküli alapváltozat (péksüteménybe foglalt hús) nem tartalmaz vitaminokat.
Hasábburgonya – Előnye, hogy kiegyensúlyozott mértékben tartalmaz vitaminokat, magas a tápanyagtartalma és elegendő benne a rostanyag is. Hátránya, hogy kevés kalciummal rendelkezik, túl zsíros és sós is.
Pizza – Elkészítésétől függően a pizza értéktelen kalóriabomba, de egészséges táplálék is lehet. Előnye: sok benne a kalcium (a sajt miatt) és - zöldséges rátét esetén - a folsav. Hátránya: csekély a rostanyag-tartalma.
Paradicsomszószos spagetti – A spagetti olyan étel, amelyet ha friss hozzávalókból és teljes kiőrlésű lisztből készített tésztából készítünk, akár egészséges energiapótlót is nyerhetünk. Előnye: elegendő ásványi anyagot és néhány vitamint is tartalmaz. Hátránya: kevés benne a rostanyag és a B1-vitamin (kivétel a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta), és ha a parmezán sajttal és a szószhoz felhasznált tejszínnel, illetve vajjal nem bánunk takarékosan, zsíros.