Hirdetési felület
Gyerekvilág Kalauz

A vitaminok a gyermek szervezetében


A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet teljes működésére. A gyermek megfelelő vitaminellátottságát alapvetően az teszi különlegesen fontossá, hogy az esetleges hiányállapot végső soron a gyermek növekedését, fejlődését érinti károsan. Ennek az általános és hosszú távú következményei pedig könnyen beláthatók. A következőkben tekintsük át az egyes vitaminokkal kapcsolatos leglényegesebb tudnivalókat a gyermekkori vitaminpótlás szemszögéből!

Vízben oldódó vitaminok
A legfontosabb, amit a vízben oldódó vitaminokról tudnunk kell, az, hogy a szervezetben csak korlátozott mértékben raktározódnak, ezért rendszeres fogyasztásuk elengedhetetlen a megfelelő működések fenntartásához.
B1-vitamin (tiamin) részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz, súlyos esetben a beriberi nevű betegség fejlődik ki, ami manapság a fejlett országokban ritka, de sajnálatos módon a fejlődő országokban számos gyermeket érint. A táplálkozásban jó tiaminforrások a hüvelyesek, a barna kenyér, a máj és az élesztő.
B2-vitamin (riboflavin) különböző anyagcsere-folyamatok szabályozásában vesz részt és nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez. Hiánya amelyet leggyakrabban elégtelen táplálkozás okoz a szájzug nyálkahártyájának berepedéséhez, bőrelváltozásokhoz vezet. A táplálkozásban jó riboflavin-források a tej és a tejtermékek, a máj, a hús, a zöldségfélék és a teljes kiőrlésű lisztből készüli pékáruk.
E-vitamin (alfa-tokoferol) nélkülözhetetlen a sejtlégzésben résztvevő enzimek működéséhez. Hiánya a szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladással, hasmenéssel, zavartsággal és memóriazavarral járó betegséget okozza. A táplálkozásban jó niacinforrások a húsok, a máj, a tej, az élesztő, a zöldség- és gabonafélék (kivétel a kukorica).
B5-vitamin (pantoténsav) hiánya fáradékonyságot, fejfájást, émelygést, alvászavart, súlyosabb esetben a végtagok zsibbadását, izomgörcsöket okoz. Megfelelően vegyes táplálkozás mellett emberben klinikai hiányállapot ritkán alakul ki. Megerőltető fizikai aktivitás, tartós stresszhelyzet azonban ehhez vezethet. A táplálkozásban jó pantoténsav-források a hüvelyesek, a húsok, a máj, a gabonafélék.
B6-vitamin (piridoxin) számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez. Hiánya leggyakrabban táplálkozási eredetű, bőr- és nyelvgyulladást, vérszegénységet és különösen csecsemőkben és kisgyermekekben görcsöket okozhat. A táplálkozásban jó piridoxin-források a húsok, a máj.
B12-vitamin (cianokobalamin, hidroxikobalamin) nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez. A bélcsatorna baktériumai termelik. Hiánya amely leggyakrabban táplálkozási elégtelenségben (pl. szigorúan vegetáriánus anyák kizárólag szoptatott csecsemőinél), felszívódási zavarban léphet fel úgynevezett vészes vérszegénységhez vezet. A táplálkozásban jó B12-vitamin-források az állati eredetű táplálékok (pl. kefír, joghurt, sajtok, húsok, tojás). A növények nem tartalmaznak B12 -vitamint.
H-vitamin (biotin) a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen enzimalkotó, amelyet a bélbaktériumok állítanak elő. Tünetei nem jellegzetesek: fáradékonyság, izomfájdalmak, étvágytalanság, esetleg vérszegénység. A táplálkozásban jó biotinforrások a máj, a paradicsom, az élesztő, a tojássárgája.
C-vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz. Hiánybetegsége a skorbut. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, a lázas állapot, a stressz, a betegségek, műtétek utáni lábadozási időszak. Bár az aszkorbinsav nagy dózisban sem toxikus, tartósan 1000 mg-ot meghaladó napi bevitel azonban mégsem ajánlható. A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a friss gyümölcsök.

A zsírban oldódó vitaminok
a szervezetben el tudnak raktározódni, ezért figyeljünk oda, kerüljük el a túlzott bevitelt.
A-vitamin számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Hiánya amely elsősorban étrendi eredetű szürkületi vakságot, szemszárazságot és egyéb szembetegségeket okoz, valamint lassítja a gyermek növekedését. A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek.
D3-vitamin legfontosabb funkciója az, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, így biztosítja a gyermek csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium mindenkori megfelelő mennyiségű jelenlétét. A bőrben is keletkezhet a napfény ibolyántúli sugarainak hatására. Hiánya amelyet leggyakrabban a nem kielégítő bevitel és a napoztatás mellőzése okoz gyermekekben angolkórhoz vezet. Ennek megelőzéseképpen kapják a gyermekek a D-vitamin-cseppeket. A táplálkozásban jó D-vitamin-források a tej és a tejtermékek, a tojás, a máj.
E-vitamin a tokoferolok melyek közül a legaktívabb az alfa-tokoferol úgynevezett antioxidáns hatású anyagok, azaz semlegesítik a káros hatású szabad gyököket és védik a sejthártya épségét. Hiányuk többek között idegrendszeri zavarokat és a nemi érés után terméketlenséget okozhat. E-vitamin-hiány elsősorban újszülött korban fordul elő, de felléphet rosszul táplált gyermekeknél is későbbi életkorban.
A táplálkozásban jó E-vitaminforrások a növényi olajok, a zöld növények, a gabonafélék csírája.
K1 és K2-vitaminok nélkülözhetetlenek egyes véralvadási faktorok képzéséhez és a csontszövet kalciumkötéséhez, hiányukban véralvadási és csontképzési zavarok lépnek fel. Különösen veszélyeztetettek a K-vitamin-hiányra az anyatejjel táplált újszülöttek, mert ennek alacsony a K-vitamin-tartalma, és ekkor a vitamint előállító baktériumflóra még hiányzik a bélből. A táplálkozásban jó K-vitamin-források a tejtermékek, a káposzta, a saláta, a paraj, a brokkoli és a máj.

Előző cikk Következő cikk