Ellenségek a konyhában
Mire kell vigyáznunk, hogy megelőzzük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket?
Az ételfertőzések és ételmérgezések elkerülése érdekében a háztartásokban is nagy gondot kell fordítani a megfelelő személyi- és élelmiszer-higiéniára, valamint az élelmiszerek helyes tárolására. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések több, mint 80%-a ugyanis éppen ezekre az okokra vezethető vissza. Először is fontos ismernünk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek leginkább kockázatot jelenthetnek egészségünkre. A kockázatos élelmiszerek közé soroljuk a húsféléket, a tojást, a halat, a tenger gyümölcseit, valamint az ezekből készült ételeket, ezért érdemes tisztában lenni bizonyos ételkészítési szabályokkal, hogy ne csak finom és tápláló, hanem biztonságos, az emberi egészségre ártalmatlan élelmiszereket tegyünk a család asztalára.
A megfelelő élelmiszerek beszerzése és az otthoni biztonságos ételkészítés a tudatos vásárlássál kezdődik. A friss nyersanyagot mindig biztos, jól ismert forrásból szerezzük be, ügyelve arra is, hogy a nyersanyagok ne szennyezhessék egymást. Különösen veszélyes, ha késztermék, vagy nyers fogyasztásra szánt élelmiszer – amilyen a saláta vagy pékáru – szennyeződik például a nyers hús levével. A hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket a vásárlás utolsó szakaszában helyezzük a kosarunkba, hogy ne melegedjenek fel, amíg a sorok között sétálunk, illetve ha a vásárlástól a hazaérkezésig előre láthatóan hosszabb idő telik el, gondoskodjunk hűtőtáskáról is.
Fordítsunk kellő figyelmet élelmiszereink helyes tárolására! A hűtőszekrényt állítsuk 3-5 °C közötti hőmérsékletre, mert a húsokat és tejtermékeket 5°C alatt ajánlott tárolni. A zöldségeket és gyümölcsöket ennél magasabb, ideális esetben 10-12°C hőmérsékleten, illetve szellős helyen célszerű tárolni. A nyers húst lehetőleg a hűtő alsó részén, elkülönítve tároljuk, megakadályozva azt, hogy a lecsöpögő húslé más élelmiszert szennyezhessen. Készételeinket külön dobozokba csomagolva, maximum 2-3 napig tárolhatjuk biztonságosan.
A biztonságos ételkészítés egyik rendkívül fontos pontja a megfelelő személyi higiénia.
Ételkészítés előtt és szükséges esetben közben is rendkívül fontos az alapos kézmosás, s érdemes a főzés idejére levennünk ékszereinket is, valamint a hajunkat feltűzni a szennyeződések elkerülése érdekében. Mindemellett alapvető feladat a konyha tisztán tartása, ami az edények, a tároló dobozok, az evőeszközök, a hűtőszekrény, a konyhai gépek rendszeres tisztítását, illetve a mosogatáshoz használt szivacs időszakonkénti cseréjét is jelenti. Érdemes a háziállatot és a beteg családtagot távol tartani a konyhától.
Több kritikus pont létezik ételeink készítése során - a legfontosabb gyakorlati tanácsokat felsoroljuk.
E néhány egyszerű szabály betartásával sikeresen elkerülhetők az ételek által okozott megbetegedések.
(x)
További hasznos információkat olvashatnak az interneten:
www.nepegeszseg.net
www.fvm.hu